3 Mayıs 2014 Cumartesi

Dünden bugüne Karaköy

Karaköy, geçmişten günümüze birçok kişiye ev sahipliği yapan bu semtin iş alanlarının değişmesiyle birlikte değiştiğini görüyoruz. Eski ve yeni Karaköy arasındaki farkı anlamak için iş alanlarının nasıl değiştiğine bakabiliriz. Eskiden liman ve ticaret merkezi için önemli olan Karaköy, daha sonra iş merkezlerine ve şimdi de kafe, restorant, galeri ve otellere ev sahipliği yapıyor.

Kürekçiler sokağı

Kürekçiler Sokağı
Önceden Karaköy limana yakınlığı sebebiyle daha çok kayıkçılara ev sahipliği yapıyordu. Esnaf  kayıkçılık mesleği üzerine şekillenmişti, kayıkçılık için gerekli malzemeler satılıyordu. Karaköy limacıların en uğrak yerlerinden biriydi. Bu duruma verilebilecek en güzel örneklerinden biri Karaköy'de yer alan Kürekçiler Sokağı. Dünden bugüne Karaköy'deki değişimi burada bulunan esnafa sorduk. Semtin eskilerinden Şeyma Kürekçi, Karaköy için "bu sokağa dedem Sabahattin Kürekçi'nin adını verdiler. Sandal kürekleri için malzeme satarlarmış. İnsanlar buraya denizcilik için gerekli malzemeleri almaya gelirdi. Eskiden yabancı müşteri vardı, daha sandalı almadan para verirlerdi şimdi öyle müşteri kalmadı. Burada hep aynı iş, rekabet çok fazla ama eskisi gibi müşteri de yok." dedi. Şeyma Kürekçi yaşanan rekabetin çok fazla olduğundan bahsetmiş olsa bile sokağa girer girmez esnafın iç içe olduğu ve birbirlerine karşı sıcak oldukları hemen fark ediliyor. 


İnsan profili


Hurdacıların bulunduğu yer
Karaköy tarihi bir semt olması bakımından ne kadar önemli bir yer olsa da eski dokusunun değiştiğini ve bazı bölgelerin bakımsızlaştığını bu bağlamda orada bulunan insan profilinin de değiştiği görülüyor. Eskiden kayıkçıların daha çok bulunduğu semt, daha sonra kağıt toplayıcıları ve hurdacılar için de iş yeri haline geliyor. Semtin arka sokaklarına doğru gidildiğine buraların bakımsız olduğu ve günümüzde de değişmeye başladığı görülüyor. Elbette bu değişim zamana ve insanların ihtiyaçlarına göre gerçekleşiyor ama hızlı bir şekilde değişen ve değişmeyen yapıların iç içe girmesiyle birlikte Karaköy'de yeni bir insan profili oluşuyor. Fakat bu durum bazı bölgelerde problemlere, insanlar arasında çatışmalara yol açıyor. Geçtiğimiz günlerde bu duruma örnek olabilecek bir olay yaşandı.

http://www.haberler.com/tophane-de-sanat-galerisine-saldiri-6008470-haberi/



Eski Karaköy'de yeni mekanlar

Sol tarafta bulunan fotoğrafta Karaköy'deki bir galerinin bulunduğu sokak görülüyor. Galerinin karşısında otopark ve sağ çaprazında da kağıt toplayıcıların bulunduğu apartmanlar yer alıyor. Birbirinden farklı insan profilinin bulunduğu Karaköy, zamanla iş imkanlarına göre değişmiş ve hala da değişmekte. Günümüzde yaşanan bu farklılık ve insan profiliyle ilgili değişimin yorumunu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder