10 Mayıs 2014 Cumartesi

Galata'da balıkçılarının oltalarındaki sorunlar

Osmanlı'dan günümüze İstanbul yarım adasının gözde yerlerinden biri de Galata Köprüsü. Köprü  birçok ressamın ve ünlü fotoğrafçının çalışmalarına mekan olmuş bir yer. Ancak köprüde balıkçılık yaparak ya da balık ekmek satarak geçimlerini sağlayan insanlar bugünlerde hallerinden oldukça müzdaripler.  Köprüden geçimini sağlayan insanlar balıkçılara yönelik çıkan yasadan, belediyeden ve keyfi olarak balık tutmaya gelenlerin köprüyü kirletmelerinden dert yakınıyorlar.



Galata Köprüsü balıkçıları
Avrupa Birliği üyelik süreci içeriside balıkçılara belge alma zorunluğu geliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu süreç içerisinde balıkçılara ve balıkçı teknelerine yönelik yasaları yeniledi. "Su Ürünleri Kanunu Tasarısı" tamamlandı ve bu kanuna göre 18-60 yaş arasındaki kişiler ticari amaç dışında da balık tutmak istiyorlarsa kanuna göre 200 lira para cezası ödeyecek. Galata Köprüsü'ndeki balıkçılar yasa gelirse bu parayı ödeyeceklerini ama bu durumdan şikayetçi olduklarını söylediler. İsmini vermek istemeyen bir balıkçı "Avrupa Birliği üyelik sürecinde en acil uyulması gereken yasa balıkçıların yasası mı? Burada kimse kalmayacak, olan buradaki balıkçılara olacak" dedi. 

Belediye bakım yapmıyor


Galata Köprüsü'ndeki kapalı mazgal
Belediyenin Galata köprüsünde yeteri kadar bakım yapmadığını, köprüde temizlik yapılmadığını ve bu yüzden kokunun meydana geldiğini dile getiriyorlar. Aynı zamanda medyada çıkan haberler yüzünden belediye ve zabıta ekipleriyle sürekli sorunlar yaşandıklarını anlatıyorlar. Öyle ki gittiğimizde bizimle de konuşmak ve isim vermek istemediler. Köprüde balıkçılık yapan O. K. "köprü günlük olarak temizlenmiyor, yıkanmıyor. Belediyeyi, çöp kutusu koymaları için bile zor ikna ettik. Koku oluyor ve buradaki turistlere mahçup oluyoruz." dedi. Ayrıca köprü üstündeki mazgalların kapalı olmasından bu yüzden suyun birikmesinden ve bu sebeple etrafın tam olarak temizlenmemesinden yakınıyorlar.  

Karaköy limana yakınlığı ve kayıkçılara ev sahipliği yapması bakımından balıkçılar için çok önemli. Özellikle köprü üstünde balıkçılık yapanlar belediyeden ve hobi amaçlı balık tutup gidenlerin sorumluluğunu da almaktan şikayetçiler. İsmini vermek istemeyen bir balıkçı "biri gidiyor üstüme su döktüler diye şikayet ediyor, kim dökmüş haberi yok sonra burada tezgahı olanlar ceza ödüyor. Gece turistler tuvaletlerini sokak kenarlarına yapıyorlar ama haklılar belediyeye kaç kere seyyar tuvalet koymalarını söyledik." dedi. 

Galata Köprüsü'nde balıkçılık yapanların dillendirdikleri birkaç problemi, aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder