12 Mayıs 2014 Pazartesi

Karaköy'ün tarihi dokusu

Tarihi çok eskilere dayanan Karaköy, ticaret merkezlerinden biri olduğu için birçok etnik grup burada bulunmuş. Farklı grupların yaptığı yapılar sayesinde Karaköy'ü gezmeye başladığımız anda buradaki eski yapıları ve çok kültürlü ortamı görüyoruz. Bu durum Karaköy'ün turistik bir mekan olmasını sağlayan şeylerden biri. 


Galata Köprüsü


Galata Köprüsü
Karaköy denildiği an birçok insanın aklına Galata Köprüsü geliyor. Eminönü ve Karaköy'ü birbirine bağlayan Galata Köprüsü, hem yerliler hem de turistler için önemli. Köprü üstünde satış yapan ve balık tutan kişiler, buranın çok önemli ve güzel bir yer olduğunu bu yüzden de turistlerin ilk geldikleri yerlerden biri olduğunu söylediler. Ayrıca iki semti birbirine bağlayan Galata Köprüsü'nde yürümeye başladığımız anda birçok kişinin fotoğraf çektiğini görüyoruz. Köprünün alt kısmında bulunan restoranlar da yemek yemek ve akşam eğlenceleri için tercih edilen mekanlardan biri. Özellikle gündüz saatlerinde burası turistler tarafından tercih ediliyor. 


Bankalar Caddesi

Bankalar Caddesi
Kamondo Merdivenleri
Karaköy'de dikkat çeken ve işlek olan caddelerden biri de Bankalar Caddesi adıyla da bilinen Voyvoda Caddesi. Osmanlı Bankası, iş hanları ve bunlarla birlikte birkaç yabancı banka daha buraya inşa edildi. Günümüzde, caddede bulunan bankaların farklı yerlere taşındığını, onların yerini yeni holdinglerin ve işletmelerin aldığını görüyoruz. Bankalar Caddesi turistler tarafından da sıkça ziyaret edilen bir cadde. Bu sokakta bulunan Kamondo Merdivenleri de turistler tarafından merak edilen bir yer. Merdivenlerin etrafında, turistleri ve fotoğraf çekilmek için gelen kişileri görmek mümkün. Merdiven üzerinde fotoğraf çekilen kişilerin orayı Aşk Merdivenleri olarak bildiği ve bu şekilde aradıklarını görüyoruz. Tarihi çok eskilere dayanan, eskiden de fener ve yangın kulesi olarak kullanılan Galata Kulesi'ne bu merdivenler aracılığıyla çıkmak mümkün ve bu semti gezmeye gelenlerin genellikle bu yolla kuleye çıktıklarını görüyoruz.


Çok kültürlü yapının yansıması okullar

Özel Getronagan Ermeni Lisesi
Özel Saint Benoit Fransız Lisesi






Karaköy'ün eski ve çok kültürlü bir semt olduğunu görmemizi sağlayan bir başka sebep de burada bulunan okullar. Bu bölgede farklı etnik grupların yaşadığını civarda bulunan iş merkezlerinden ve bölgenin liman şehri olarak bilinmesinden anladığımız gibi burada bulunan okullardan da anlayabiliyoruz. Karaköy'de hem yabancı hem de azınlık okulları var. Ayrıca okullar ve ibadethaneler arasında bir paralellik görülüyor. Farklı dinlere ait ibadet yerleri de bulunmakta. Bu mekanların da turistler tarafından sıkça ziyaret edildiğini yaptığımız görüşmeler sonucunda öğreniyoruz.


Tünel

Liman semti Karaköy'ü Beyoğlu'na bağlayan toplu taşıma aracı, dünyanın en eski 2. toplu taşımalarından biri olduğu için önemli. Tünel Osmanlı dönemi Fransızlar tarafından yapılmış. Civarda bulunan esnaf eskiden büyük-babalarının bu tünel sayesinde daha rahat iş yaptığını söylüyor. Günümüzde de birçok kişi hızlı ve pratik olduğu için bu tüneli kullanmayı tercih ediyor.


Karaköy'ü Beyoğlu'na bağlayan tünel

Karaköy'ün tarihi yerlerini çektiğimiz ve Karaköy'de çalışanlarla yaptığımız görüşmeleri aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder